Φορολογία Dropshipping 2024
Τι είναι το Dropshipping
Πρόκειται για ένα νέο σύστημα διαχείρισης που επηρεάζει τα ηλεκτρονικά καταστήματα, απλοποιώντας την διαδικασία λειτουργίας τους. Η κύρια του προτεραιότητα είναι ότι ελαχιστοποιεί σχεδόν εξ ολοκλήρου το αρχικό κεφάλαιο, καθώς επιτρέπει στο ηλεκτρονικό κατάστημα να λειτουργεί χωρίς την ανάγκη αγοράς αποθεμάτων και αποθήκευσης προϊόντων.
Πιο συγκεκριμένα το Dropshipping είναι μια μέθοδος εμπορίας όπου ο λιανοπωλητής δεν κατέχει φυσικά αποθέματα των προϊόντων που πουλά, αλλά αντ’ αυτού αγοράζει τα προϊόντα και τα αποστέλλει απευθείας στον πελάτη από έναν τρίτο κατασκευαστή ή χονδρέμπορο. Η γνωστή σε πολλούς και ως «Τριγωνική Συναλλαγή». Αυτό σημαίνει ότι ο λιανοπωλητής δεν χρειάζεται να κρατάει αποθέματα ή να διαχειρίζεται τη συσκευασία και την αποστολή των προϊόντων.
Ο τρόπος λειτουργίας του Dropshipping είναι ο εξής:
- Ο πελάτης κάνει μια παραγγελία από τον λιανοπωλητή.
- Ο λιανοπωλητής αγοράζει το προϊόν από τον χονδρέμπορο ή τον προμηθευτή.
- Ο χονδρέμπορος ή ο προμηθευτής αποστέλλει το προϊόν απευθείας στον πελάτη.
- Ο λιανοπωλητής κερδίζει τη διαφορά ανάμεσα στην τιμή που τον πλήρωσε ο πελάτης και στο κόστος απόκτησης από τον χονδρέμπορο.
Λογιστική DropShiping
Σε περίπτωση που δεν υπάρχει επιχείρηση (ατομική., Ε.Ε., Ο.Ε, I.K.E , AE κλπ.) σίγουρα απαιτείται η δημιουργία μιας. Συνεπώς ο φόρος εισοδήματος που θα προκύπτει από τα κέρδη της επιχείρησης θα ακολουθεί τα αντίστοιχα κλιμάκια αναλόγως τη μορφή και τη κατηγορία των βιβλίων που θα τηρεί.
Ως έδρα θα μπορούσε να οριστεί ένας επαγγελματικός χώρος, μια φορολογική έδρα, ακόμα και η οικεία του φορολογούμενου μετά από έγκριση του εφόρου και εφόσον φυσικά δεν υπάρχει φυσική παρουσία αποθέματος.
Η υποχρέωση για την έκδοση φορολογικών εγγράφων (τιμολογίου ή/και απόδειξης λιανικής) προς τον καταναλωτή ανήκει στον μεταπωλητή(e-shop). Τα νόμιμα παραστατικά επιβαρύνονται με τελωνειακούς δασμούς και ΦΠΑ ανάλογα σε ποια χώρα πραγματοποιείται η εισαγωγή των αγαθών και αν υπερβαίνει ή όχι το όριο των 10.000 σε περίπτωση λιανικής πώλησης στην Ε.Ε.
Ο φορολογούμενος εκτός των νόμιμων παραστατικών οφείλει να διατηρεί πλήρες αρχείο που περιλαμβάνει α) τα στοιχεία της ηλεκτρονικής παραγγελίας που λάβει, β) την παραγγελία που έκανε στον χονδρέμπορο με εντολή για άμεση αποστολή στους καταναλωτές, και γ) όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με την αποστολή του προϊόντος και τα τιμολόγια.